DÄRFÖR SKA DU KÖPA BEGAGNAT

"Begagnade varor innebär en stor risk"

Vi har alla lärt oss att begagnade varor innebär en stor risk. Tänk om racket går sönder efter en timme på banan? Då är alla pengar förjäves...

Men är det verkligen så det fungerar?

NEJ NEJ NEJ! Vi ska förklara varför...

Exakt samma förmåner som att köpa nytt.

När du väljer att köpa begagnat så innehar du exakt samma förmåner som om du skulle köpa ett sprillans nytt racket från oss eller någon annan butik, bra va?

Med förmåner menar vi att du som konsument har ett väldigt bra lagstiftat skydd när du handlar av oss som företag, något du inte får av att köpa från en privatperson.

En förmån är bland annat reklamationskyddet i 3 år, eller 14 dagars ångerrätt.

.

Köpa från privatperson eller företag?

Padel secondhand är ett registrerat företag sedan februari 2021. Du som kund har en rad lagstiftade rättigheter när du handlar av företag i Sverige, precis som vi nämnt tidigare.

Om du istället skulle köpa ett padelracket av en privatperson har du inte längre samma starka skydd. Vid en tvist om exempelvis rackets skick avgörs detta i domstol och kan inte rapporteras till ARN (Allmänna reklamationsnämnden) vilket du kan göra vid tvist med företag. Det hela blir alltså betydligt mer komplicerat...

Utdrag ur lagen

Konsumentverket.se säger...

Gäller för begagnade varor

Försäljning av varor med eller utan digitalt innehåll, till exempel livsmedel, kläder, mobiltelefoner och bilar. Lagen gäller alla varor, även begagnade varor och varor som säljs till sänkt pris.

Hämtad från Konsumentverket.se

3 års reklamationsrätt

Vi som företag ansvarar för fel på varan i minst tre år från inköpstillfället.

Konsumenten ska reklamera inom skälig tid från att felet upptäcktes. Reklamerar konsumenten inom två månader räknas det alltid som inom skälig tid.

Hämtad från Konsumentverket.se

Dina rättigheter vid reklamation

När felet på produkten är ursprungligt och konsumenten har reklamerat inom rätt tid, är vi som företag skyldiga att antingen:

  • Reparera felet
  • Byta till en ny, felfri vara
  • Ge prisavdrag
  • Låta konsumenten få häva köpet och ge pengar tillbaka
  • Ge ersättning för reparation
  • Låta konsumenten hålla inne betalning
  • Ge skadestånd

Hämtad från Konsumentverket.se